Zorg dat je niets mist door de griep: laat je vaccineren!

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Ook dit jaar slaan we als zorgverleners weer de handen in elkaar om onze patiënten voor deze ziekte te behoeden. De bewustmakingscampagne focust dit jaar op 2 grote risicogroepen: de 65plussers en de zwangere vrouwen.


Wanneer vaccineren tegen de griep?

Het griepvirus duikt meestal op aan het einde van het jaar of aan het begin van het nieuwe jaar. Aangezien het 2 weken duurt voor je volledig beschermd bent na vaccinatie is de beste periode om te vaccineren dus eind oktober, begin november. Vroeger vaccineren doe je beter niet aangezien het vaccin uitgewerkt geraakt na 6 tot 12 maanden. Bij een te vroege vaccinatie bestaat de kans dat je niet meer beschermd bent mocht er een late grieppiek (zoals vorig jaar) zijn.

Je hoeft echter niet te wachten tot eind oktober om over je vaccinatie te spreken met je huisarts of apotheker. Je kan bijvoorbeeld ook al jouw vaccin reserveren bij je apotheker. Zo kom je niet voor onverwachte voorraadproblemen te staan! Indien je beslist om het vaccin al mee te nemen naar huis, dien je dit wel in de koelkast (liefst het groentenvak) te bewaren tot het moment van vaccinatie.

Online griepfolder

Lees zeker eens de online griepfolder via volgende link:  Griep_burgers_Folder_LR

Meer weten?

Wil je meer weten over de griep of andere vaccinaties? Bekijk dan zeker ook eens onze vorige artikels:

griepvaccinatie

vaccinatie tegen pneumokokken

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

(Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *