Zonneallergie: weg met die vervelende bultjes!

De zon maakt ons meestal een pak vrolijker, maar helaas moeten sommigen er ook een vervelende nevenwerking bijnemen: een zonneallergie. Ontdek hieronder meer over de oorzaak en behandeling van zonneallergie.

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie herken je aan de jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes of vlekjes.  Ze verschijnen op die plaatsen van de huid waar de zon op gekomen is en dit binnen enkele uren tot dagen na de blootstelling. Zonder verdere blootstelling aan de zon verdwijnt de uitslag weer vanzelf na een 7 à 10 dagen.

Een speciale vorm van zonneallergie zijn “lenteoren”. De bultjes of blaasjes komen dan enkel op de oren voor. Dit verschijnsel zie je meestal bij kinderen, vooral jongens, en meestal in het voorjaar (vandaar de naam).

Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype: lichte huidskleur, rood of blond haar of lichte ogen.

Hoe ontstaat een zonneallergie?

Bij zonneallergie reageert de huid overgevoelig op ultraviolette straling (UV-straling). Deze UV-straling zit in zonlicht, maar ook in licht van de zonnebank. Bepaalde delen van het UV-licht kunnen ook doorheen glas of lichte kledij stralen. Ook dan kan je dus zonneallergie krijgen.

Men krijgt de huiduitslag vaak als de huid nog niet gewend is aan zonlicht, bv in de lente of tijdens wintervakanties. Hoe langer de blootstelling aan het UV-licht, hoe erger de huiduitslag.

Belangrijk is dat een zonneallergie ook kan ontstaan door de combinatie van UV-licht en andere stoffen:

 • Planten, kruiden en fruit
  Bijvoorbeeld: brandnetel, bereklauw, pastinaak, dille, peterselie, kervel, selderij, vijgen, citrusfruit.
 • Geneesmiddelen
  Bijvoorbeeld: sommige antibiotica, antischimmelmiddelen, ontstekingsremmers, medicijnen tegen acné, antidepressiva, medicijnen bij diabetes.
 • Andere stoffen
  Bijvoorbeeld: sommige zonnebrandcrèmes, parfums met bijvoorbeeld muskus of sandelhout, koolteer.

Deze gecombineerde reacties zijn onder te verdelen in 2 soorten:

 • Fototoxische reacties (vaakst voorkomend)
 • Fotoallergische reacties

Wat is een fototoxische reactie?

Een fototoxische reactie ontstaat (meestal) heel snel na inname of na plaatselijk aanbrengen van een stof (zie hierboven), in combinatie met blootstelling aan zonlicht of aan de zonnebank. Er treden rode vlekken op, soms met vorming van met vocht gevulde blaasjes (zoals bij hevige zonnebrand). Jeuk is er weinig of niet. De uitslag is beperkt tot de plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld (doorgaans gelaat, hals, armen en benen). Na enkele dagen verkleurt de aangetaste huid donker en gaat die vervellen. Daarna genezen de letsels spontaan.

Een speciale vorm is foto-onycholyse. Hierbij komen de nagels van vingers en tenen los, of vallen ze zelfs uit.

De ernst van de reactie is afhankelijk van de stof zelf, de hoeveelheid ervan en de manier van toediening.

Een donkere huidskleur werkt beschermend.

Wat is een fotoallergische reactie?

Een fotoallergische reactie ontstaat na lokaal aanbrengen van een middel, en geeft een sterk jeukende uitslag met roodheid en blaasjes, die al dan niet gevuld zijn met vocht (jeukend eczeem). Hoewel meer uitgesproken op aan zonlicht blootgestelde huid, kunnen de letsels ook voorkomen op plaatsen die niet aan licht zijn blootgesteld.

De reactie ontstaat trager, pas na langdurige of herhaald contact met het middel. Daarom is het vaak moeilijker om het verband met het product te leggen. Dikwijls is de persoon ook overgevoelig voor stoffen die verwant zijn aan het product dat de reactie uitlokt. De huidletsels genezen binnen ongeveer 2 weken na stopzetten van het middel.

Hoe kan je zonneallergie behandelen?

In de eerste plaats blijf je best weg uit de zon tot de plekjes genezen zijn. Krijg je de zonneallergie door de inname of het aanbrengen van een bepaald (genees)middel dan is het beter om dit middel te vermijden want de reactie kan altijd opnieuw optreden. Raadpleeg jouw arts voor een eventuele overschakeling.

De plekjes op de huid gaan ook zonder behandeling over, meestal binnen een paar dagen. Heb je echter veel last, zoals sterke jeuk, dan kunnen onderstaande middelen verlichting bieden.

Lokale middelen:

 • Gel of crème of basis van levomenthol. Dit werkt verkoelend op de huid. Smeer 1 of 2 keer per dag, of vaker indien nodig. Je kan dit zo lang gebruiken als nodig. Bij kinderen jonger dan 2 jaar niet in het gezicht smeren.
 • Corticosteroïdcrème. Deze crème remt de ontstekingsreactie in de huid en helpt ook tegen de jeuk. Smeer de crème 2 x per dag dun op de plekjes. Je mag de crème niet in lichaamsplooien smeren. Gebruik de crème maximaal 1 week.

Inwendige therapie:

 • Prednisolon
  Prednisolon is een corticosteroïd dat je in de vorm van tabletten kan innemen. Het is een krachtig middel dat de afweer en de ontsteking onderdrukt. Maar het heeft ook bijwerkingen, zoals maagklachten. Deze tabletten zal de huisarts alleen bij ernstige klachten voorschrijven, voor maximaal een week.

Hoe kan je zonneallergie voorkomen?

Zonneallergie kan voorkomen worden via lichtgewenning (desensibilisatie):

Door natuurlijke zon:

 • Laat de huid niet meteen te lang in de zon komen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw het langzaam op. Zo went jouw huid aan het zonlicht.
 • Ga niet in de zon als die op zijn sterkst is (tussen 11 en 15 uur).
 • Bedek de huid met kleding en draag een pet of hoed.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger (beschermt tegen UV-A-straling én UV-B-straling). Smeer dit dik op je huid. Smeer een kwartier voordat je de zon in gaat. Herhaal dit elke 2 uur en telkens na het sporten of zwemmen.

Door lichttherapie:

 • Bij lichttherapie krijgt jouw huid heel geleidelijk steeds iets meer UV-straling. De behandeling gebeurt meestal in het ziekenhuis, soms kan het thuis.
  De behandeling duurt verschillende weken. Het is een intensieve behandeling, maar het geeft bij de meeste mensen (gedeeltelijke) bescherming tegen zonlicht.
  Mogelijke bijwerkingen van lichttherapie zijn: zonneallergie tijdens de behandeling, huidveroudering en een grotere kans op huidkanker.

De lichtgewenning houdt meestal slechts beperkte periode aan. Het jaar nadien kan men opnieuw last krijgen van zonneallergie.

Daarnaast zijn er ook een aantal voedingssupplementen op de markt op basis van bètacaroteen en antioxidanten. Hoewel sommige mensen goede resultaten menen te zien met deze supplementen, is er nog geen goed wetenschappelijk bewijs van hun werking.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

(Bron: thuisarts.nl, CEBAM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *