Het statuut chronische aandoening onder de loep

De laatste tijd krijgen we in de apotheek meermaals de vraag naar een woordje uitleg over het “statuut chronische aandoening”. Het kluwen van de sociale rechten in België is zo groot geworden dat het voor de patiënt soms moeilijk te volgen valt waar hij of zij nu precies recht op heeft en wat je daarvoor moet doen. Hoog tijd dus om alvast 1 van deze rechten eens onder de loep te nemen: het statuut chronische aandoening.

Wat betekent het statuut chronische aandoening?

Het statuut chronische aandoening werd bedacht om mensen met hoge gezondheidsuitgaven -vaak gekoppeld aan chronische aandoeningen- een aantal voordelen te kunnen toekennen zodat de financiële belasting voor deze patiënten beter te dragen valt.

Patiënten met dit statuut hebben recht op:

 • Een verlaging van het remgeldplafond voor de maximumfactuur. Een patiënt zal dus sneller het remgeld van doktersbezoeken en de meeste geneesmiddelen volledig terugbetaald krijgen. Hoe de maximumfactuur juist in elkaar zit kon je reeds lezen in een vorig artikel op onze blog.
 • Een toepassing van het derde betalerssysteem bij huisartsen, specialisten en tandartsen. Dit betekent dat je enkel het remgeld (= het niet-terugbetaalde deel) op het moment van de raadpleging moet betalen. Je hoeft dus niet te wachten op een terugbetaling door het ziekenfonds. Let wel, artsen zijn niet verplicht dit systeem toe te passen.

Wanneer en hoe krijg je het statuut chronische aandoening?

Wanneer je als patiënt recht hebt op het statuut chronische aandoening wordt dit automatisch door het ziekenfonds toegekend. In de meeste gevallen hoef je hiervoor niks te doen. Enkel indien je over een zeldzame aandoening of weesziekte beschikt is er mogelijk een extra aanvraag nodig (zie verder).

Om in aanmerking te komen moet je aan minstens 1 van volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt hoge ziektekosten gedurende acht opeenvolgende kwartalen
  Voor de kwartalen van 2018: minstens 320,70 euro ziektekosten (dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd) per kwartaal.
  De acht kwartalen moeten twee opeenvolgende kalenderjaren omvatten.
  Om je ziektekosten te berekenen worden de tegemoetkomingen van de ziekteverzekering en het remgeld samengeteld.
  Komen niet in aanmerking voor de berekening: prestaties en geneesmiddelen die niet worden terugbetaald door de ziekteverzekering en supplementen.
 • Je ontvangt reeds het zorgforfait.

Wat is de duur van het statuut chronische aandoening?

 • 2 jaar indien het werd toegekend omwille van hoge ziektekosten of het zorgforfait.
 • 5 jaar indien het naast 1 van de bovenvermelde voorwaarden ook gaat om een zeldzame aandoening of weesziekte. Het ziekenfonds kent automatisch 2 jaar toe, voor een verlenging tot 5 jaar dient men het attest ‘Kennisgeving van de zeldzame ziekte of weesziekte’ te laten invullen door een geneesheer-specialist en te bezorgen aan de adviserend arts van je ziekenfonds. De zeldzame aandoening moet terug te vinden zijn op Orphanet.

Kan het statuut verlengd worden?

Ja, het statuut wordt telkens automatisch verlengd voor één kalenderjaar als je in het tweede jaar dat voorafgaat aan het jaar van de verlenging:

 • minstens 1.282,79 euro ziektekosten had (bedrag voor 2018 – wordt jaarlijks geïndexeerd);
 • of het zorgforfait ontving.

Bij een zeldzame ziekte kan het statuut voor vijf kalenderjaren worden verlengd. Hiertoe bezorg je tijdens het laatste jaar dat je het statuut hebt opnieuw een attest ‘Kennisgeving van de zeldzame ziekte of weesziekte‘ aan de adviserend arts van jouw ziekenfonds.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

(Bron: RIZIV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *