De Huisapotheker: ook wij zijn voorstander!

De lancering van het concept “Huisapotheker” zet de rol van de apotheker als eerstelijnszorgverstrekker stevig in de kijker. Ook bij Digi Pharma zijn we ervan overtuigd dat deze nieuwe functie een meerwaarde betekent. Het brengt ons immers terug naar de kern van ons beroep. Als geneesmiddelenexpert zijn wij als geen ander geschikt om patiënten te begeleiden bij het correct en verantwoord gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten.

Hoewel wij er tot op vandaag natuurlijk al alles aan deden om al onze patiënten zo goed mogelijk bij te staan in hun therapie; krijgen we met de lancering van dit concept de kans om een nog meer geïndividualiseerde begeleiding aan te bieden. En dit afgestemd op de specifieke noden van onze chronische patiënten.

We krijgen daartoe ook een aantal IT-tools ter beschikking die ons toelaten om heel kort op de bal te spelen en vlot te communiceren met andere zorgverstrekkers indien er problemen opgemerkt worden bij een bepaalde therapie. Dit kan de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg voor onze patiënten alleen maar ten goede komen!

Wat doet een huisapotheker in vergelijking met een gewone apotheker?

  • Een huisapotheker volgt zijn of haar patiënten nóg meer doorgedreven op dan hij normaal doet. Naast het afleveren van de medicatie of gezondheidsproducten en alle nodige info in verband met het juist gebruik ervan, zal een huisapotheker ook extra tijd uittrekken om een volledig farmaceutisch dossier bij te houden van de patiënt. Dit omvat een historiek van alle aangekochte gezondheidsproducten (dus ook producten waar je geen voorschrift voor nodig hebt), maar ook alle nuttige extra info met betrekking tot jouw gezondheid zoals allergiëen, opgetreden bijwerkingen,…
    Op die manier kunnen we problemen vermijden wanneer bepaalde middelen gecombineerd dreigen te worden of kunnen we proactief het optreden van bijwerkingen minimaliseren.
  • Een huisapotheker zal ook een up-to-date medicatieschema bijhouden. Dit doen we in samenspraak met de (huis)arts. Dit schema is een handig hulpmiddel dat je als patiënt kan meenemen naar huis zodat je steeds weet welk geneesmiddel je wanneer moet innemen. Dit schema wordt ook (online) gedeeld met andere zorgverleners zodat zij steeds op de hoogte zijn van jouw medicatie.

Wat zijn de voordelen van een huisapotheker?

  • Er wordt gewaakt over een therapie die altijd afgestemd is op jouw specifieke situatie.
  • Door de doorgedreven begeleiding krijg je meer controle over jouw gezondheid. Je zal in staat zijn langer je levenskwaliteit en zelfstandigheid te behouden.
  • Jouw (huis)arts zal beter op de hoogte zijn van het effect van de voorgeschreven therapie, waardoor ook zij sneller en gemakkelijker aanpassingen zullen kunnen doen bij een eventuele herhaalde behandeling.
  • Wanneer je in een noodsituatie verkeert zullen andere zorgverstrekkers heel snel jouw meest recente medicatiefiche kunnen raadplegen waardoor er kostbare tijd gewonnen wordt.

Voor wie is de huisapotheker en wie kan het worden?

De huisapotheker is er in de eerste plaats voor mensen die chronisch geneesmiddelen moeten innemen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat de helft van deze patiënten hun medicatie niet optimaal gebruiken. Een correct geneesmiddelengebruik is nochtans cruciaal voor de veiligheid en doeltreffendheid van de behandeling.

Iedere apotheker kan, mits jouw toestemming, jouw huisapotheker worden. Dit op voorwaarde dat je reeds over een bepaalde medicatiehistoriek bij deze apotheker beschikt. De bedoeling hiervan is dat de apotheker die jouw reeds het beste kent, zijn rol verder zal uitdiepen als huisapotheker.

Heb je een huisapotheker, dan kan je nog steeds medicatie afhalen bij een andere apotheker. Denk maar aan de wachtdienst bijvoorbeeld. Je huisapotheker blijft ook in dat geval jouw medicatie opvolgen.

Wat kost het hebben van een huisapotheker?

Deze dienst wordt voor chronische patiënten volledig terugbetaald door het RIZIV. De patiënt hoeft niks te betalen in de apotheek. Het RIZIV betaalt een vergoeding per patiënt per jaar rechtstreeks aan de apotheker.

Extra info over de huisapotheker?

In deze folder vind je nog eens alle info over de functie van de huisapotheker en de praktische omkadering ervan.

De apothekers van Digi Pharma (Apotheek Jonckheere) staan in ieder geval klaar om jou met veel toewijding te begeleiden!

 

Gerelateerde artikels:

https://www.digipharma.be/blog/digitalisering-van-de-apotheek-het-gedeeld-farmaceutisch-dossier/

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *